top of page

Stillhet sårer

Hva er verre enn å bli utsatt for hets knyttet til identiteten din? Jo, det er å bli hetset mens andre ser på, men ikke gjør noe. Dessverre er det vanlig å være stille i møte med hets og diskriminering. Men det trenger ikke å være slik.​ Det er på tide å bryte stillheten!

Med kampanjen «Stillhet sårer» ønsker Amnesty International Norge, Catalysts og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) å sette tilskuerintervensjon på agendaen. Vårt mål er å bidra til at flere gjør noe når de er vitne til hets eller diskriminering.

En undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra Amnesty, Catalysts og Norges institusjon for menneskerettigheter viser at hele 56% griper ikke inn når de er vitne til hets. Likevel mener over 80% at man burde gjøre det. Undersøkelsen kaster lys på tilskuereffekten, et sosialpsykologisk fenomen som beskriver hvordan sannsynligheten for at noen griper inn synker jo flere som er vitne til hendelsen. Tilskuerintervensjon, det å gripe inn, er bevist å være sosialt og psykologisk forebyggende. Dessverre opplever mange at de ikke vet hvordan de skal gripe inn.

Sequence 07.00_00_04_11.Still001 (1).jpg

 

Workshops

 

Øv på tilskuerintervensjon i praksis! I 2024 kan du delta på workshops i regi av Catalysts. Mer info kommer snart!

Om workshopene 

Workshopene passer for deg som arbeider i en privat, offentlig eller ideell organisasjon, og som ønsker å lære hvordan man kan ta i bruk tilskuerintervensjon og bidra til å forebygge rasisme, hets og diskriminering.

Catalysts baserer opplæringen i sine workshops på ekte historier og gir deg verktøy (SOS-metoden) for hvordan du kan gripe inn på en trygg måte om du er vitne til at noen blir utsatt for hets, enten det skjer i det offentlige rom eller for eksempel på arbeidsplassen. Opplæringen vil være interaktiv og deltakerne vil få bryne seg på ulike oppgaver og caser.

Hva kan du forvente å lære?

  • Om omfanget og konsekvensene av rasisme, hets og diskriminering mot minoriteter.

  • Hvordan du kan ta i bruk SOS-metoden i praksis.

 

Hvorfor delta?

Deltakerne vil få konkrete verktøy som kan benyttes for å motvirke rasisme, hets og diskriminering. Ved å tak i bruk disse verktøyene kan du bidra til positiv atferdsendring hos ansatte i din organisasjon, og ikke minst til at arbeidsplassen din blir mer inkluderende.

Vil du ha en skreddersydd workshop! Send mail til info@catalysts.no

bottom of page