top of page

Stillhet sårer

Hva er verre enn å bli utsatt for hets knyttet til identiteten din? Jo, det er å bli hetset mens andre ser på, men ikke gjør noe. Dessverre er det vanlig å være stille i møte med hets og diskriminering. Men det trenger ikke å være slik.​ Det er på tide å bryte stillheten!

Med kampanjen «Stillhet sårer» ønsker Amnesty International Norge, Catalysts og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) å sette tilskuerintervensjon på agendaen. Vårt mål er å bidra til at flere gjør noe når de er vitne til hets eller diskriminering.

En undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra Amnesty, Catalysts og Norges institusjon for menneskerettigheter viser at hele 56% griper ikke inn når de er vitne til hets. Likevel mener over 80% at man burde gjøre det. Undersøkelsen kaster lys på tilskuereffekten, et sosialpsykologisk fenomen som beskriver hvordan sannsynligheten for at noen griper inn synker jo flere som er vitne til hendelsen. Tilskuerintervensjon, det å gripe inn, er bevist å være sosialt og psykologisk forebyggende. Dessverre opplever mange at de ikke vet hvordan de skal gripe inn.

Les mer om kampanjen: https://www.stillhetsarer.no/

bottom of page